Gürcistan’ın, park sisteminde yüzlerce araçlık boş yer olduğu halde doluluk bahanesiyle Türk şoförleri Batum’a 250-300 km mesafede ormanlık alanlarda yol kenarlarına yönlendiriliyor. Bu alanlarda yeme içme, tuvalet büyük sorun oluyor.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, gümrük kapılarında ihracat taşımacılığı yapan ve günlerce keyfi olarak bekletilen TIR şoförlerinin yaşadığı mağduriyetleri Meclis gündemine taşıdı.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, gümrük kapılarında ihracat taşımacılığı yapan ve günlerce keyfi olarak bekletilen TIR şoförlerinin yaşadığı mağduriyetleri Meclis gündemine taşıdı. Karal, gümrük kapılarında gündeme gelen sorunlarla ilgili Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Türkiye’nin doğu sınırlarında yer alan Ardahan ve Artvin’deki gümrük kapılarında ihracat taşımacılığı yapan TIR’ların uzun süre bekletildiği, bu durumun ekonomik kayıplara, uluslararası ticaret akışında aksamalara ve lojistik sektöründeki çalışanların mağduriyetine sebep olduğu iddialarının TIR şoförleri tarafından gündeme getirildiğini anımsatan Milletvekili Karal, ayrıca gümrüklerde mesai saatleri dışında yapılan işlemler için sadece Türk şoförlerden "mesai ücreti" adı altında ek ücretler talep edildiği iddialarının da lojistik sektörü çalışanlarını mağdur ettiğini söyledi.
Karal, özellikle Gürcistan’da Türk şoförlerine yönelik keyfi bekletme ve yol kesme uygulamalarının da çok büyük mağduriyet yaşattığına dikkat çekti. Milletvekili Karal, “TIR şoförlerinin iddialarına göre Gürcistan polisi, “Türkiye kapısı çalışsın, biz de sizi gönderelim” gibi gerekçelerle Türkiye’ye gelecek TIR’ları Batum’a 250-300 kilometre mesafede ormanlık alanlarda yol kenarında bekletmektedir. Bu alanlarda yeme, içme ve tuvalet gibi insani ihtiyaçların karşılanmasında büyük zorluklar yaşanmakta, Batum’daki TIR parklarında ise yer olmasına rağmen araçların gönderilmediği belirtilmektedir. Gürcistan’ın, park sisteminde yüzlerce araçlık boş yer olduğu halde doluluk bahanesiyle Türk şoförlerine yönelik keyfi uygulamalar gerçekleştirdiği ve bu durumun sıklıkla tekrarlandığı ifade edilmektedir. İnsan haklarına aykırı bu durum, hem çalışanların fiziksel ve psikolojik sağlıklarını olumsuz etkilemekte hem de uluslararası ticaretin kesintisiz akışını sekteye uğratmaktadır.” diye konuştu.
LOJİPORT