Depolar 20 milyar dolar ciro getirecek; 215 bin kişiye iş olacak

 

 

 


Gelecek 5 yıl içinde ilave 25 milyon m2 depolama alanına ihtiyaç duyulacak. Depolama sektöründe yakın gelecekte, 215 bin kişiye istihdam sağlanırken 20,8 milyar dolar ciro ve 7,6 milyar dolar iktisadi katma değer elde edilebilir.Bugün Türkiye’de en az 40 milyon m2 depolama alanı olması gerekirken, maalesef ölçülebilen 12 milyon m2’si İstanbul ve Kocaeli olmak üzere, Türkiye geneli için toplam depolama alanı yaklaşık 20 milyon m2 tahmin edilebilir. Gelecek 5 yıl içinde ilave 25 milyon m2 depolama alanına ihtiyaç duyulacak. Depolama sektöründe yakın gelecekte, 215 bin kişiye istihdam sağlanırken 20,8 milyar dolar ciro ve 7,6 milyar dolar iktisadi katma değer elde edilebilir.

Depolama alanlarına olan ihtiyacın gelecek birkaç yıl içinde artacağını anlatan DepOrtak kurucu ortağı Oruç Kaya, şunları söyledi:

“Gelecek 5 yıl içinde ihtiyaç duyulacak olan ilave 25 milyon m2 depolama alanı, ülkemizdeki lojistik firmalarına (3PL) ait olursa, %72’si mavi yakalı depocu, 17’si beyaz yakalı ofis çalışanı ve %11’i yönetici olmak üzere 215 kişinin istihdam edilmesini sağlarken, 20,8 milyar dolar ciro ve 7,6 milyar dolar iktisadi katma değer elde edilebilir.” dedi.

İlave yatırımlar için, yeterli depolama alanları olmalıdır

Yatırımlar için uygun nitelikli yeterli depolama alanlarına ihtiyaç olduğunun altını çizen Oruç Kaya, şunları kaydetti:

“Sağlıklı sürdürülebilir büyüme ve refah artışı için ülkemiz, ülkemizdeki yatırımcıların yanı sıra her yıl yaklaşık 15 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım almalıdır. Doğrudan yabancı yatırımların da en az yarısı, depolanması zorunlu olan “mal” yani “üretim, toptan, perakende” sektörü olabilmelidir. Bu da her yıl ilave 500-550 bin m2 depolama alanı gerektirir. Yeterli sayıda ve büyüklükte nitelikli depolama alanı olmaz ise, yatırımlar yeterli olanda ülkemize gelmez, çünkü üretim ve satış için yeterli depolanma alanları zaruridir. Gelecek 5 yıl içinde ihtiyaç olacak ilave 25 milyon m2 depolama alanının inşa edilmesi için Hazine’ye ait araziler depo yapmak şartı ile daha düşük fiyatlara ve uzun süreli olarak kiralanabilir. Nitekim depo inşaatları da; inşaat merkezli diğer iş kollarını da kapsayacak şekilde milyarlarca dolarlık cironun elde edilmesi ve iktisadi katma değerin üretilmesi, inşaatlarda ve inşaat ile ilişki sektörlerde çalışacak on binlerce kişinin istihdam edilmesi, istihdam edilen çalışanların yapacağı harcamaların ekonomiye girmesi ve vergi geliri gibi birçok direkt ve dolaylı maddi kazanımın oluşmasını sağlayabilir.” diye konuştu.

e-ticaret, klasik perakendeye oranla 3 kat fazla depolama alanına ihtiyaç duyuyor

e-ticaretin beklenenden daha hızlı gelişerek büyüdüğünü ifade eden Oruç Kaya, konuşmasına şöyle devam etti:

“e-ticaret, klasik perakendeye göre 3 kat daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyuyor. Her 30 milyar TL’lik e-ticaret satışı için en az 120 bin m2 depolama alanı gerekebiliyor. Buna göre, depolanan ve dağıtılan yaklaşık 550-600 milyar lira değerindeki e-ticaret ürünleri için ülkemizde yaklaşık 2,4 milyon m2 e-ticaret amaçlı depolama alanı olması gereklidir. Ayrıca, iadeler de, e-ticarette daha fazla depolama alanı ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır.” şeklinde konuştu.

LOJİPORT