Aleyna Işık: "Lojistik erkek işidir" algısı artık değişmeli
EDS-LOG Global Logistics Kurucu Ortağı Aleyna Işık, "Lojistik sektöründe kadının adı da yeri de fazlasıyla var. ‘Kadına yönelik pozitif ayrımcılık’ klişesinin aslında kadınları küçük düşürdüğünü düşünüyoruz" diyor.
Lojistik sektörü gerek Türkiye’de gerekse de dünyada büyümesini sürdürüyor. Küresel lojistik pazar büyüklüğü 2022 yılında 10,68 trilyon dolar olarak hesaplandı. Türkiye de lojistik sektörünün hacmi yaklaşık 52 milyar dolar. E-ticareti ile lojistik sektörü öngörülenin daha da üstünde büyümeye başladı. Türkiye, 2023 yılında yayınlanan Lojistik Performans Endeksi Raporu na göre en yüksek puana sahip ülkeler arasında 10’uncu grupta yer alıyor.
LOJİSTİĞE STAJYERLİKLE BAŞLADI, KENDİ ŞİRKETİNİ KURDU
eds-log-global-logistics-kurucu-ortagi-aleyna-isik-pict.jpgStajyerlik ile lojistik sektörüne merhaba diyen EDS-LOG Global Logistics Kurucu Ortağı Aleyna Işık, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi bir açıklamada bulundu. Işık, “Sektöre ilk başladığımda üst yöneticilerim ‘Lojistik alanına girersen bir daha çıkamazsın. Çok yorucu ve stresli bir iş. Ya başından vazgeç ya da hiç vazgeçemezsin’ diye beni uyarmışlardır. Bunu ilk duyduğumda biraz korkmuş, stresli bir işin içine girdiğimi düşünmüştüm. Aslında bu, kısmen doğru… Fakat bu cümlenin anlamı, lojistiğin insanda bir tutku haline geldiğidir. Bunu zamanla anladım” dedi. Stresin her sektörde olduğunu ifade eden Işık, “Zaman geçtikçe stres yapan durumları çözüme kavuşturabiliyor, bu tutkuyu hissedebiliyorsunuz. Bu sebeple gelecekteki meslektaşlarıma tek önerim; kendiniz için çabalamaktan, kendinizi geliştirmekten ve bu sektöre kendinizi uygun görüyorsanız, lojistik alanında devam etmekten asla vazgeçmeyin olacaktır” dedi.
LOJİSTİK, BAŞARILI KADINLARLA DAHA DA BÜYÜYECEK
“Lojistiğin her zaman geçerli bir meslek olacağını gördüm. Araştırmalarıma göre de kendime uygun bir meslek olduğunu düşündüğüm için lojistik alanında ilerlemeye karar verdim” diyen EDS-LOG Global Logistics’in Kurucu Ortağı Aleyna Işık, “Üniversite hayatına adım atmam ile birlikte eş zamanlı olarak lojistik alanında iş hayatına atıldım. Kendimi geliştirebileceğim programlara, sertifika bazlı etkinliklere yoğunluk gösterdim. Sektörümüzdeki yabancı dilin öneminden dolayı yabancı dil eğitimleri aldım. Eğitim dönemimde sektörel bazda kendimi geliştirmek için yoğun bir tempoda çalıştım. Üniversite hayatımda kendimi bu kadar geliştirmek için çabalamasaydım çalışma hayatımda daha çok zorlanacaktım” ifadesini kullandı. Lojistik sektörünün başarılı kadınlarla daha büyüyeceğini vurgulayan Işık, kadınların idealleri için çabalamasının şart olduğunu söyledi.
logistics-pict.jpgCİNSİYETTEN KAYNAKLI FARKLI MAAŞ ALANLAR VAR
Bazı firmalarda aynı pozisyonda olan kadın ve erkeğin niteliklerinden kaynaklı değil, sadece cinsiyetlerinden kaynaklı farklı maaşlar aldıklarını duyduklarını belirten Işık, bu konuların artık eski dönemlerde kalması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Bazı kadın meslektaşlarının aile, toplum ve eş baskısı gördüğüne işaret eden Işık, “Kadınlara karşı uygulanan ayrımcılığın en az hissedildiği sektörlerin başında lojistik geliyor” dedi. Sektörde kadın sayısının az olması konusunda Işık, “Lojistik, ihracat-ithalat ve üretim sektörlerinde çok önemli sayıda kadın çalışma arkadaşlarımız bulunmaktadır. Lojistik sektöründe kadın sayısının az olma konusu tamamen bir algıdır ve bu algının kırılması gerekmektedir. Sektörümüzde erkek çalışandan çok kadın çalışan ile karşılaşıyoruz. Hatta günümüzde birçok lojistik ve üretici firmalarda kadın iş veren ve kadın tepe yöneticisi görüyoruz. Toplumumuzun geldiği nokta bizlere gurur veriyor” vurgusunda bulundu.
LOJİPORT