ÇİN DEKİ VAKA ARTIŞLARI KONTEYNERDE YENİ KRİZ YARATTI

 

 

 


Çin’de artan COVID-19 vaka sayıları, Süveyş Kanalı krizine göre 600 bin konteyneri etkileyerek sektörde yeni bir kriz oluşturdu. Bölgedeki sıkıntılar navlun fiyatlarını artırırken, uzmanlar sektörün toparlanması için pandeminin kontrol altına alınması gerektiğini vurguluyor.

Geçen senenin mart ayından bu yana pandeminin getirdiği kısıtlamalar, tedarik sıkıntıları ve Ever Green gemisinin Süveyş Kanalı’nı tıkaması gibi çeşitli sorunlarla mücadele eden konteyner sektöründe problemler bitmiyor. Çin’in liman bölgelerindeki COVID-19 vaka sayısındaki artış, liman hizmetlerinde ve mal tedarikinde sıkıntılara yol açarak dünyanın önde gelen ihracatçılarından Çin’de navlun maliyetlerini artırdı. Uzmanlar, söz konusu sıkıntılardan 600 binin üzerinde konteynerin etkilendiğini belirtiyor. Bölgedeki otoriteler toparlanma sinyalleri verse de sektörün tam toparlanması için pandeminin kontrol altına alınması şart.

Süveyş krizinden daha etkili
Çin’in Guangzhou kentinde görülen 150 Delta varyantı kentin liman operasyonlarında büyük bir sıkıntıya yol açarken, Shenzhen kentinde görülen yeni vakalar da dünyanın en büyük üçüncü ve beşinci limanlarında navlun maliyetlerinde sıçramalara yol açtı. Sektörün önde gelen konteyner nakliyatı analisti Lars Jensen, Splash’e verdiği röportajda, bölgedeki sıkıntılardan 600 binin üzerinde konteynerin etkilendiğini belirtirken, “Bu da ayrıca, bölgeden ihraç edilmeyi bekleyen yaklaşık 300 bin konteynerin biriktiğini ve geri kalan konteynerlerin ithalat kargoları ve boş ithal ekipman olduğunu gösteriyor” dedi. Bu rakam, Ever Given gemisi sebebiyle Süveyş Kanalı’nın altı gün kapalı kaldığı dönemde etkilenen konteyner sayısının neredeyse iki katı.

Navlun maliyetleri yüzde 200’ün üzerinde arttı
Söz konusu sıkıntılar sebebiyle Asya-ABD Batı Yakası rotasında navlun fiyatları konteyner başına 6,614 dolara yükselirken, bu da yıllık bazda yüzde 206 artış anlamına geliyor. Asya-ABD Doğu Yakası’nda ise navlun fiyatları, yıllık yüzde 244 artışla 9,889 dolara yükselmiş durumda. Öte yandan Dewry Shipping’e göre Şangay-Rotterdam arasında da fiyatlar yüzde 300 artışla 10,522 dolara ulaştı. Hong Kong merkezli Freightos, kesintilerin limanlardaki boş konteyner kıtlığını daha da kötüleştirmesinin beklendiğini ve talep artmaya devam etse de haziran ve temmuz aylarında daha fazla sefer iptali ve limanlarda kapasitenin düşeceğini öngörüyor. Halihazırda pandemiden olumsuz etkilenen sektörün yeni sorunlarla baş edebilmek için yeterli kapasiteye sahip olmadığı belirtilirken, Freightos verileri şu an Çin’den ABD’ye yapılan deniz sevkiyatlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42 daha uzun sürdüğünü ve bu durumun toparlanmadan önce daha da kötüleşeceğini gösteriyor. Öte yandan dünyanın en büyük deniz taşımacılığı şirketi Maersk, Yantian bölgesindeki bekleme süresinin bir iki haftayı aştığını ve birçok taşıyıcının gemileri başka limanlara yönlendirdiğini belirtiyor. Yantian Uluslararası Konteyner Terminali tarafından yapılan açıklamada limandaki mevcut operasyon kapasitesinin normal düzeylerin yüzde 70’ine ulaştığı vurgulanırken, tam toparlanma için aşılama faaliyetlerinde hızlanma çağrısı yapılıyor.